Acum mai bine de o ora am terminat primul examen oral. Examenul la Limba si Literatura Romana pe care l-am promovat cu calificativul mediu. Calificativ binemeritat avand in vedere ca m-am prezentat la examen racit cobza si teribil de emotionat. Dar articolul asta nu este despre mine.. Este despre personajele prozelor lui Caragiale si despre modul in care aceste personaje pot fi gasite si astazi dupa ani si ani de "evolutie" sociala in Romania.
La evaluarea mea au fost prezente doua profesoare. Una dintre ele mi-a amintit de pedagogul de scoala noua din schitele lui Caragiale. Ca sa experimentati si voi aceasta schita moderna... Haideti "sa o vedem la lucru":
Elevul: Buna ziua, Popescu de la 12'Z.
Profesoara ( cu un aer superior ): Se spune "douasprezece zet" ( Apoi catre clasa: ) Prima impresie e foarte importanta, observ ca multi dintre voi nu stiti sa va spuneti clasa. ( Se intoarce catre elev ): Citeste.
Elevul: OK.
Profesoara: Cum OK??!??! ( se intoarce catre cealalta profesoara ) : Asa face la tine?? Cum ii permiti sa spuna OK?? La mine la clasa nu se spune OK.. ce e aia OK?
Elevul ( emotionat ): Okk... Bine.. Deci, pot sa citesc??
Profesoara: Nu te-a intrerupt nimeni.. citeste...
Elevul citeste in timp ce "pedagoaga" il tintuieste cu privirea. La un moment dat profesoara isi drege vocea.
Profesoara: Da tu, semne de punctuitie, nu stii sa citesti?
Elevul: Ma scuzati, sunt cam emotionat...
Profesoara: Si asta e problema mea? Mai mult de mediu nu pot sa iti dau...
Si acum sa privm conversatia cu o eleva care intamplator face meditati cu ilustra meditatoare: