12 ianuarie 2009

Primii 10 pasi in Limba Romana

Scriu acest post fiindca exista pe aici, prin blogosfera, o bloggerita care necesita o mustruluiala grava. Nu e singura, multi bloggeri si bloggerite scriu exact ca ea:

Mai fata, nu stiu daca ma citesti, sper sa ma citesti macar pentru binele tau. Eu te citesc, pentru ca esti o sursa fantastica de amuzament.

1.) Intelege o data ca nu le ai nici pe departe cu talentul de scriitoare.  Pune mana si tu si uita-te peste miliardele de resurse de pe net, care iti explica cu varf si indesat arta (subliniez arta) de a scrie.

2.) Nu iti etala cunostintele de limba romana cand incerci sa scrii ceva. Daca ai  o exprimare asemanatoare cu bufnita din bancul ala vechi, o sa sfarsesti ca ea. O sa te impuste lumea in cap fiindca ne calci pe simtul limbii romane.

3.) Cumpara-ti in pana mea un limitator de metafore (www.talent'ata-shop.ro), ca tu nu ai limita. Incepi o metafora si o termini peste 8  paragrafe.

4.) Poeta, prozatoare, sunt titluri de onoare!! Nu o descriere personala!! Nu te trezesti dimineata si zici "bai, ce poeta ma simt astazi". Ca orice titlu, se castiga! Ai ceva publicat? Te-a remarcat cineva in anonimitate??

5.) Inceteaza sa mai asezi cuvintele in ordine alfabetica. Ai grija sa aiba si un minim de logica ce scrii tu acolo. ( Pune-ti, eventual, niste cafea si stai draku treaza pana la capatul propozitie. )

6.) Nu mai face condica tuturor persoanajelor intr-o singura propozitie (ex: Adeluta, Gheorghita, Ion, Andrei, Ionica, Bebica, Catalin si Gheorghe au plecat la munte ). Nu esti nevoita sa strigi catalogul!! Ne aiureste pe toti!

7.) Propozitiile inversate nu sunt un semn de talent, sunt o nota de prostie. Iar daca folosesti camioane intregi de adjective, faci pipi noaptea in pat.

8.) Evita sa repeti un cuvant in nestire,  daca spui "deodata"  de 16 ori dau in apoplexie. Mai lasa si tu spatii intre ele ca "brusc" ma apuca durerea de cap. (ti-am lasat un indiciu in propozitia asta, poate te prinzi ).

9.) Da si tu un check peste text (Typo sunt acceptate dar cuvintele cu litera mica. dupa punct, nu sunt).

10.) Daca nu ai prins nimic din tot ce am scris mai sus, ia frumos leptopul si arunca-l pe geam. Sunt locuri libere pentru tine la dactilografie ( obilgatoriu pt 9 de invatat ).

Edited (mai am una):

11.) Imaginile si filmele care sa trezeasca simpatia publicului merg doar la stiri. Daca scrii o lucrare cu pretentii de text literar despre impuscatii in cap, nu pui la final o poza cu un tip impuscat in cap. Foloseste exprimarea ca sa trezesti o emotie, nu o poza facuta de "jan de la craiova" !! Asta defineste un scriitor bun. ( Cum ar fi fost sa fi umplut Eminescu cartile lui cu desene de stele, zane si copaci?? )

4 comentarii:

  1. E buna frate-miu! mai mai ca m-asi gandi la personaj....! intrebarea este doar... de ce?
    si nu mai fi curios ca imbatranesti prematur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bai copii, nu pot sa dau nici numele nici link-ul. Nici aici, nici pe mess.

    Imi pare rau, dar nu sunt chiar asa de nesimtit ( ca sa nu mai spun ca o sa fie scandal daca o fac ) :(

    Va ramane un mister. Ca piramidele si Triunghiul Bermudelor. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. mai lasa romana, apuca-te si de mate!:D

    RăspundețiȘtergere