14 februarie 2008

Fenomenul Hipnotic

De cum ati auziti cuvantul hipnoza probabil ca va imaginati un tip cu palarie cum ati vazut prin filme si reviste. Persoana dubioasa care balanseaza un ceas de buzunar in stanga si in dreapta fortandu-si victima sa cada intr-o stare de zombie fara minte. Dupa ce reusete .. victima.. adica subiectu se supune orbeste la orice comanda, ne tinand cont de cat de ciudata sau imorala este, nefacand altceva decat sa murmure un „da stapane” urmand fara ezitare comenziile malefice. Nimic nu poate fi mai gresit.. in ce stim astazi de hipnoza nu exista sclavi sau stapani , persoana hipnotizata isi pastreaza tot timpu ratiunea si nu e adormita , de fapt e mai treaza ca niciodata (hyperatenta). Dar sa incepem cu inceputul:

hipnos.png
  • Istoria Hipnozei:

Încǎ din antichitate preotii si vrajitorii induceau stari alterate de constienta pentru a ajuta vindecarea prin ritualuri spiritual. Egiptenii antici aveau Temple ale Somnului, iar grecii Altarele Vindecarii, locuri in care pacientilor li se dadeau sugestii curative in timpul unui somn indus.jpg

Inventatorul daca se poate spune asa a fost Franz Anton Mesmer, un doctor, care in 1765, dupa ce a iesit de la un spectacol , a vazut un vanzator ambulant care adormea oamenii.
Cand s-a apropiat si l-a intrebat ce face , vanzatorul i-a aratat o inventie noua: magnetul. Mesmer a ajuns la concluzia ca exista un un fluid universal (magnetic) care poate vindeca. A construit piscine in care pacientii stateau cu picioarele pe o tija de metal, Mesmer, imbracat intr-o mantie neagra, veanea si ii atingea cu un baston de fildes.. pacientii erau asa de siguri ca vor fi hipnotizati incat automat intrau in hipnoza. Mesmer a fost izgonit mai tarziu dupa ce o comisie de investigatiea a ajuns la concluzia ca ce face el este o sarlatanie, motivul real fiind concurenta dintre el si medici.

In anul 1837 India James Esdaile, chirurg scotian, opera cu utilizarea hipnozei ca anestezic. In plus, dupa operatie infectia aparea in doar 5% din cazuri, comparativ cu 50% care era media acelor timpuri. Dar profesia medicala a respins aceste experimente pentru ca era greu sa instruiasca doctorii in hipnoza.

Nu mult mai tarziu, in 1841, medicul britanic James Braid a vazut o demonstratie de mesmerism realizata de francezul La Fontaine, si fiind impresionat, a inceput sa practice ce vazuse. Braid credea ca obiectul stralucitor plimbat prin fata clientului obosea sistemul nervos, si a introdus termenul de “somn nervos” si cel de hipnoza, de la cuvantul “hypnos” dupa zeul somnului la greci .
  • Ce este Hipnoza?

Despre hipnoza se stie ca este o stare intermediara intre starea de veghe si cea de somn, stare prin care trecem in fiecare seara inainte de a adormi si care nu dureaza decat cateva clipe.ochi.png

Hipnotistii induc si prelungesc aceasta stare. Contrar cu ce a fost promovat de Hollywood, o persoana aflata in hipnoza nu va face absolute tot ce vreti . Ganditiva ca persoana hipnotizata va vede ca pe cel mai bun prieten si e dispusa sa va indeplineasca mici favoruri (“acum inchide ochi”,”ridica mana”,”atinge nasul”) in cazul unei sugestii de genu “dezbraca-te!”, persoana va ignora sugestia.

Pentru a induce unei personae o stare de hipnoza trebuie in primul rand sa trecem peste “factorul critic” bariera intre mintea persoanei si sugestile pe care noi le dam. Acest lucru este realizat de hipnotisit prin relaxare sau printr-o concentrate a atentiei pe mai multe obiecte simultan(“uita-te in ochii mei.. acum apasa pe mana mea.. continua sa te uiti in ochii..”)
  • De ce o folosim?

Hipnoza este folosita pentru a trata majoritatea afectiunilor psihice si fizice.. oamenii care vor sa se lase de fumat sau sa slabeasca apeleaza la Hipnotisti pentru ca orice adictie are o cauza in subconstient . Hipnoza mai este folosita si pentru amuzament de catre oamenii care vor sa afle ce s-a intamplat intr-o viata anterioara sau de catre hipnotistii ambulanti care dau spectacole pe scena (“transforma oamenii in gaini”).
  • In concluzie:

Este o unealta fantastica pentru psihologi si terapeuti asigurand o comunicare directa cu subconstientul in aflarea cauzei unei problem psihice. De la descoperirea acestei tehnici si pana acum nu s-a inregistrat nici un caz in care hipnoza sa provoace vre-o problema psihologica sau fizica. Mai multe puteti afla la “www.hypnosis.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu